Skip to content

Hobbyverksamhet – Tjäna pengar på din hobby

En hobbyverksamhet är en verksamhet som man bedriver som ett komplement till ens huvudsakliga arbete eller inkomstkälla, och inte är avsedd att vara en huvudsaklig inkomstkälla. Det kan vara allt från att sälja produkter man har skapat, ge lektioner eller prova på-kurser relaterat till ens hobby, till att ha en webbshop där man säljer produkter relaterade till ens hobby. En hobbyverksamhet kan vara ett bra sätt att tjäna lite extra pengar på det man älskar att göra, samtidigt som man kan fortsätta med sitt huvudsakliga arbete eller inkomstkälla.

Måste man registrera hobbyverksamhet?

Om man tjänar pengar på sin hobby genom att sälja produkter eller tjänster, så kan det vara nödvändigt att registrera en hobbyverksamhet. 

I Sverige är det vanligtvis inte nödvändigt att registrera en hobbyverksamhet om man inte tjänar mer än några tusen kronor per år. Men om man tjänar mer än det, kan det vara bra att registrera verksamheten för att följa lagar och regler kring moms, skatter och bokföring. Det är också viktigt att notera att om man har en hobbyverksamhet så är man skyldig att betala skatt på det man tjänar. Behöver du hjälp med bokföring i Göteborg kontakta då Bokoredo https://bokoredo.se/goteborg/ dom hjälper dig.

Det är också bra att kontakta Skatteverket för att få rådgivning och mer information om detta.

Så sammanfattningsvis, det kan vara nödvändigt att registrera en hobbyverksamhet om man tjänar pengar på sin hobby, det beror på var man bor och hur mycket man tjänar. Det är viktigt att kontakta Skatteverket eller motsvarande myndighet för att få rådgivning och mer information om detta.

Vad räknas som en hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en verksamhet som bedrivs som ett komplement till ens huvudsakliga arbete eller inkomstkälla, och inte är avsedd att vara en huvudsaklig inkomstkälla. En hobbyverksamhet kan vara en mängd olika saker, såsom att sälja produkter man har skapat, ge lektioner eller prova på-kurser, eller att ha en webbshop där man säljer produkter relaterade till ens hobby.

Det kan vara svårt att definiera exakt vad som räknas som en hobbyverksamhet eftersom det kan variera. Men några gemensamma kännetecken kan vara att verksamheten inte är avsedd att vara en huvudsaklig inkomstkälla, att det inte krävs en stor investering för att starta verksamheten, och att verksamheten inte kräver en stor mängd tid eller ansträngning.

Det är viktigt att notera att om man har en hobbyverksamhet, är man skyldig att följa lagar och regler kring moms, skatter och bokföring, oavsett om verksamheten är avsedd att vara huvudsaklig eller inte.

Sammanfattning

En hobbyverksamhet är en verksamhet som är avsedd att vara ett komplement till ens huvudsakliga arbete eller inkomstkälla, och inte är avsedd att vara en huvudsaklig inkomstkälla. Det kan variera mycket vad som räknas som en hobbyverksamhet, men det är viktigt att följa lagar och regler kring moms, skatter och bokföring.