Skip to content

Konst för barn

De flesta barn älskar att skapa och att få leka fritt med färger och former. Barn har en bra förmåga att kunna uttrycka sitt inre genom regnbågens alla färger och symboler som de ser i sin omvärld. Här kommer några tips på olika konstprojekt för barn:

Fingerfärg är alltid uppskattat

Det kan vara svårt för mindre barn att hantera pennor och penslar, men då är det perfekt att leka med fingerfärg. Barn tycker att det är väldigt befriande att få kladda riktigt ordentligt med färg! Lägg helt enkelt ut massvis med papper på golvet, sedan låter du barnen doppa fingrarna i färg. Använd färger som är godkända från 2 års ålder och vattenlösliga. Ett tips är att hjälpa barnen att göra handavtryck, för det är både fascinerande för dem och ett fint minne åt dig.

Klippa och klistra

Barn älskar att klippa ut fina saker och klistra fast på papper. Det är inte bara en kul aktivitet, utan det övar även upp barnets finmotorik. Du kan låta lite äldre barn klippa ut bilder från veckotidningar eller serietidningar och klistra på papper med skollim för att skapa ett kollage. Eller så kan de få använda färdiga bokmärken och skapa fin konst med.

Måla och rita med krita

Kritor kan man göra mycket med som barn. Låt dem färglägga i förskissade målarböcker, eller skapa fritt på tomma papper. Ni kan även jobba med tematik. Har ni till exempel besökt en bondgård tillsammans är det roligt att låta barnen måla olika djur. Eller så kan ni göra höstbilder, fina teckningar till jul eller en födelsedagsteckning till någon i klassen.

Lera är alltid roligt

Trollera, cernitlera eller modellera – det finns massvis med olika typer av lera som barnen kan skulptera med. Låt dem skapa snöbollar, frukter och andra enkla former. Använd färgad lera eller låt barnen måla leran efter att den har torkat. Ni kan även göra lite enklare smycken, som till exempel ett halsband, eller varför inte en nyckelring?