Skip to content

Lekar för barnkalaset

Dags för barnkalas! För att få till god stämning på bjudningen behövs det god mat, fin dukning och olika lekar. Det finns många olika lekar som passar till ett barnkalas och det behöver inte vara så komplicerat för att det ska vara roligt. Några av de mest populära lekarna är:

Fiskdamm

En klassisk lek som aldrig blir för gammal. Du hänger helt enkelt upp ett skynke i en dörröppning och låter barnen ha en lång pinne med en krok som de sticker ner över skynket. Där bakom sitter en vuxen och hänger fast en godispåse på fiskkroken. I godispåsen kan ni lägga lite olika saker och varje godispåse behöver inte vara likadan.

Sätta svansen på åsnan

Sätt upp en stor teckning på en åsna som har baksidan till på väggen. Du behöver även en åsnesvans med en bit tejp eller häftstift på ändan. Barnen står i kö och den vars tur det är får en ögonbindel knuten över ögonen och svansen. Barnet snurras sedan några varv. De ska sedan försöka sätta fast svansen så nära rätt plats som möjligt. Det barn som lyckas bäst vinner något fint.

Säckkapplöpning

Om du har en trädgård kan ni göra säckkapplöpning. Barnen ska trä en säck över benen – gamla lakan eller en kraftig sopsäck går bra. Vid startlinjen ska det sedan börja hoppa till slutlinjen på den andra sidan trädgården, när du visslar i en visselpipa. Dela upp barnen i tre om de är många och låt det barn som vinner i varje lag möta varandra i sluttampen.

Skattjakt

Det här är en lek som kan underhålla barn i många timmar, men den fungerar bäst om du har ett större boende eller en trädgård. Göm saker som barnen tycker om, som till exempel godispåsar, fina stenar, spel eller serietidningar. Rita sedan en skattkarta med ledtrådar, eller gör bara skriftliga ledtrådar som barnen får lista ut. Den som kommer först till skatten vinner den!